Onder invloed verschijnen bij EMA-cursus CBR alleen via blaastest vast te stellen
Geplaatst op: 25 april 2021Wanneer u onder invloed van alcohol of drugs verschijnt bij een EMA-cursus van het CBR, mag u de toegang worden geweigerd en mag het CBR op die grond uw rijbewijs ongeldig verklaren. Het onder invloed verschijnen moet echter wel objectief worden vastgesteld door middel van een blaastest (rb Den Haag, 1 maart 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:3229).
Lees meer >
Thuis nog alcohol drinken na ongeval helpt niet in CBR-procedure
Geplaatst op: 25 april 2021Het gaat hier om de zogenaamde schrikborrel. Na het ongeval drinkt iemand nog alcohol thuis. Het verweer is dan dat er geen bewijs is dat iemand met het geconstateerde alcoholgehalte heeft gereden, omdat er na het rijden dus nog alcohol is genuttigd. Dit verweer heeft echter geen kans van slagen. In meerdere uitspraken heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald dat de bestuurder, door thuis nog alcohol te drinken, het risico heeft geschapen dat een betrouwbare vaststelling van het alcoholgehalte niet meer mogelijk is. Dit komt voor rekening en risico van de bestuurder (zie o.a. Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, 21 februari 2018, ECLI:NL:RVS:2018:580.
Lees meer >
Bloedonderzoek ASAT
Geplaatst op: 16 augustus 2017Laag kreatinine bij uitslag urinecontrole drugsonderzoek CBR
Geplaatst op: 03 augustus 2017Bij het drugsonderzoek door de psychiater van het CBR moet u ook meewerken aan een urinecontrole. Bij deze controle van de urine wordt door het laboratorium ook het kreatininegehalte van de urine vastgesteld.
Lees meer >
Drugsmisbruik bij cannabis / creatinine
Geplaatst op: 04 december 2015Wanneer u een onderzoek krijgt op grond van drugsmisbruik (cannabis), zal doorgaans uw urine worden onderzocht.
Er wordt allereerst gekeken of uw urine positief reageert op verschillende stoffen, bijvoorbeeld:
- Methadon
- Cocaïne
- Opiaten
- Amfetamine
- Cannabis
- XTC
Ook wordt in de urine vaak de kreatinine / creatinine gemeten.
De urine kan worden beïnvloed, bijvoorbeeld door voorafgaand aan het onderzoek zeer veel water te drinken. Dit verdunt de urine en kan dus de testresultaten onbetrouwbaar maken.
Om te voorkomen dat hierdoor onterecht negatieve resultaten ontstaan, wordt er – in het geval van cannabis – ook vaak gekeken naar uw kreatinine-/creatinineniveau. Wanneer dat niveau is verhoogd en uw urine is tevens (sterk) positief op het gebruik van cannabis, dan kan daarmee worden aangetoond dat u niet al te lange tijd daarvoor alcohol hebt gebruikt.