CBR-keuring

De CBR-keuring is het onderzoek dat plaatsvindt in het kader van de vorderingsprocedure of de eigenverklaringsprocedure door een keuringsarts van het CBR. Er zijn verschillende soorten CBR-keuringen met ieder hun eigen wijze van keuring en ook weer verschillende keuringsartsen. We zullen de meest voorkomende CBR-keuringen voor u op een rijtje zetten:

Soort CBR-keuring Wanneer CBR-keuring Keuringsarts
CBR keuring naar uw alcoholgebruik
[vorderingsprocedure]
 • Bij rijden onder invloed > 570 ug/l. als beginnend bestuurder
 • Bij rijden onder invloed > 785 ug/l als normaal bestuurder
 • Bij rijden onder invloed van alcohol, na eerder gevolgd hebben van EMA
 • Bij 3x aanhouding wegens alcohol in vijf jaar tijd
Psychiater
CBR keuring naar uw drugsgebruik
[vorderingsprocedure]
 • Bij rijden onder invloed van drugs
 • Bij bezit drugs + verklaring dat dit voor eigen gebruik was
 • Wanneer u bekend staat als drugsgebruiker
Psychiater
CBR psychiatrische keuring
 • Bij vermoeden van psychiatrische stoornis
 • Bij verwardheid
Psychiater
CBR oogkeuring
 • Bij vermoeden van zichtproblemen
Oogarts
Keuring in het kader van
de eigen verklaringsprocedure Alcohol
 • Wanneer u na een recidivevrije periode weer een nieuw rijbewijs wilt aanvragen
  (na eerdere diagnose alcoholmisbruik of na alcoholslot)
Psychiater
Keuring in het kader van
de eigen verklaringsprocedure Drugs
 • Wanneer u na een recidivevrije periode weer een nieuw rijbewijs wilt aanvragen
  (na eerdere diagnose drugsmisbruik)
Psychiater

Bezwaar tegen CBR-keuring

Bent u het niet eens met een door het CBR opgelegd keuring, dan kunt u hiertegen binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen. Ons advies is om eerst een pro forma bezwaarschrift door een advocaat in te laten dienen. Via een pro forma bezwaarschrift kan de advocaat het dossier opvragen en u verder adviseren over de mogelijkheden om de beslissing van het CBR aan te vechten. Met een voorlopige voorziening kunnen we de zaak met spoed aan de rechter voorleggen. Op die manier kunt u voorkomen dat u moet meewerken aan de CBR-keuring.

Voorbereiden CBR-keuring

Gaat het om een CBR-keuring wegens alcohol of drugs, dan adviseren wij u om uzelf goed voor te bereiden op deze keuring. De keuringen bij de psychiater zijn erg lastig. U krijgt niet alleen een bloed- en/of urineonderzoek, maar ook een gesprek met een psychiater van het CBR. U wordt overspoeld met vragen over uw alcohol- of drugsgebruik op de dag van aanhouding en uw normale gebruik, waarbij de vragen zo gemeen zijn opgesteld dat de kans groot is dat u trapt in een van de vele strikvragen en valkuilen met tot gevolg dat u uw rijbewijs voor meer dan een jaar kwijt raakt. U wordt echt in de val gelokt. Maar liefst 80% van de onderzochte personen die zich niet hebben voorbereid, komt niet door de CBR-keuring.

Ter voorbereiding op de CBR-keuring bieden wij aan:

 • Een zeer uitgebreide informatiebrochure, vol met informatie, tips en adviezen over de CBR-keuringen, alsook voorbeeldrapporten van eerdere onderzoeken, vragenlijsten, en nog veel meer
 • Een persoonlijke voorbereiding op de CBR-keuring in een gesprek met een van onze CBR-specialisten waarbij wij zullen inzoomen op uw situatie en u zullen adviseren wat u wel en niet mag verklaren

> Meer informatie voorbereiding CBR-keuring

Advies CBR-keuring

Wilt u een persoonlijk advies over de mogelijkheden in uw concrete situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. U kunt het aanmeldingsformulier op de website invullen. Een van onze CBR-specialisten neemt dan binnen 24 uur contact met u op.

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden