Rijbewijs terug na onderzoek CBR

Na een onderzoek van het CBR, kunt u het rijbewijs terugkrijgen als u door de psychiater geschikt bent verklaard om motorrijtuigen te besturen. Helaas lukt het niet voor iedereen om het rijbewijs direct na het onderzoek van het CBR terug te krijgen. Maar liefst in 80% van de gevallen komt de psychiater tot de diagnose alcoholmisbruik of drugsmisbruik en krijgt u het rijbewijs niet meteen terug. U hoeft zich hier echter niet bij neer te leggen. Vaak lukt het met een gespecialiseerde CBR-advocaat nog wel om het rijbewijs alsnog terug te krijgen via een bezwaarprocedure en een voorlopige voorziening.

Stappenplan rijbewijs terug na onderzoek CBR

Om het rijbewijs snel weer terug te kunnen krijgen, moet u achtereenvolgens de volgende stappen nemen

1. Zoek een gespecialiseerde CBR-advocaat

CBR-procedures zijn echt heel ingewikkeld. De meeste advocaten wagen zich hier niet aan en terecht. Daarnaast zijn er altijd advocaten die CBR-zaken er een beetje bij doen, maar die zijn echt niet gespecialiseerd. In Nederland kennen we maar enkele tientallen echte CBR-advocaten

Wilt u er zeker van zijn dat u een gespecialiseerde CBR-advocaat krijgt, meldt uw zaak dan gratis en vrijblijvend bij ons aan via het aanmeldingsformulier op de website. De advocaat neemt dan contact met u op om de zaak en de voorwaarden voor de rechtsbijstand met u te bespreken. U beslist pas na het gesprek met de advocaat of u met hem in zee wilt gaan. 

De advocaat moet vervolgens - als daartoe voldoende mogelijkheden bestaan - bezwaar maken tegen de beslissing van het CBR en een voorlopige voorziening aanvragen om de zaak met spoed aan de rechter voor te leggen.

2. Advocaat moet rapport psychiater beoordelen

De kern van een (toekomstige) bezwaarprocedure tegen het CBR is gelegen in het rapport van de psychiater. Dat rapport vormt de basis en de grondslag voor de ongeldig verklaring van uw rijbewijs. Om het rijbewijs terug te krijgen, moeten we uitgebreid en gedegen verweer voeren tegen dit rapport van de psychiater.

Helaas lukt het ons niet om in alle gevallen met succes via een bezwaarprocedure het rijbewijs terug te krijgen. In sommige zaken zien we dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om verweer te voeren. Voordat wij een bezwaarprocedure starten, zullen wij daarom ALTIJD eerst het rapport van de psychiater uitgebreid bestuderen, analyseren en u adviseren over de mogelijkheden om het rijbewijs terug te krijgen. Die beoordeling kost gemiddeld 2 uur werk a € 135,00 excl. BTW per uur, maar dan weet u ook precies waar u aan toe bent. Zijn er geen mogelijkheden, dan zullen wij u dat eerlijk vertellen. Als er wel goede mogelijkheden zijn om verweer te voeren, dan zullen wij u precies uitleggen hoe dat dan in z'n werk zal gaan, welke verweren kans van slagen hebben, hoe groot die kans van slagen is en met welke kosten u ongeveer rekening moet houden. 

Beschikt u zelf over het rapport van de psychiater, voeg die dan als bijlage bij als u de zaak aanmeldt via de website. Als u het rapport van de psychiater niet hebt, dan zullen wij dit voor u opvragen via een pro forma bezwaar.

3. Onderzoek door eigen psychiater

In sommige zaken kan het helpen om een eigen psychiater in te schakelen voor een contra-expertise om daarmee het rapport van de psychiater van het CBR te weerleggen. Binnen ons netwerk werken wij samen met een aantal psychiaters die ons helpen om de rapporten van de psychiaters van het CBR aan te vechten. Onze psychiaters doen een volledige herbeoordeling (excl. bloedonderzoek als dat al goed was) en zullen in een uitgebreid rapport aangeven wat er niet klopt aan de rapporten van de psychiater CBR. Met een dergelijk conta-expertiserapport staan we een stuk sterker in een procedure tegen het CBR en heeft u een grotere kans om het rijbewijs terug te krijgen.

4. Uitgebreid bezwaarschrift

Als er mogelijkheden zijn om bezwaar te maken, zullen wij de zaak direct na de aanmelding voor u oppakken. Zodra uw rijbewijs ongeldig is verklaard, zullen wij voor u een bezwaarschrift indienen tegen deze beslissing van het CBR. Onze bezwaarschriften zijn altijd erg uitgebreid en doeltreffend geformuleerd. Wij zullen het rapport van de psychiater op ieder afzonderlijk punt aanvechten en er niets van overlaten. 

5. Rijbewijs met spoed terugkrijgen via de rechter

Naast de bezwaarprocedure tegen het CBR zullen wij ook direct een voorlopige voorziening aanvragen om uw rijbewijs met spoed via de rechter terug te krijgen. Een voorlopige voorziening is een spoedprocedure bij de rechtbank om versneld een beslissing van de rechter te verkrijgen op het bezwaarschrift. Het gaat dan weliswaar om een voorlopige beslissing, maar die beslissing is vaak ook meteen allesbepalend voor de uitkomst van de bezwaarprocedure. Als de rechter de voorlopige voorziening toewijst, krijgt u direct het rijbewijs terug!

Hulp nodig bij terugkrijgen van het rijbewijs?

Heeft u ook hulp nodig van een gespecialiseerde CBR-advocaat om uw rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen na het onderzoek van het CBR? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met een van onze ervaren advocaten binnen ons netwerk. U kunt uw zaak aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website. De advocaat neemt vaak nog dezelfde dag, maar in ieder geval binnen 24 uur contact met u op.

Aanmeldformulier nieuwe zaak

Onderzoek CBR nog niet gehad?

Heeft u het onderzoek bij het CBR nog niet gehad? Moet u nog naar de psychiater? Bestel dan in ieder geval onze uitgebreide informatiebrochure ter voorbereiding op het CBR onderzoek bij  de psychiater. Met die brochure vergroot u uw kansen aanzienlijk om direct door het CBR onderzoek te komen en voorkomt u dat het CBR uw rijbewijs later ongeldig kan verklaren.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden