Onderzoek naar de rijvaardigheid

Een onderzoek naar de rijvaardigheid krijgt u opgelegd indien uw rijgedrag doet vermoeden dat u niet meer voldoet aan de rijvaardigheidseisen die gelden voor het behouden van het rijbewijs. Voor beginnend bestuurders is dit het zogenaamde puntenrijbewijs

Inhoud onderzoek naar de rijvaardigheid

Het onderzoek bestaat uit een theorietest en praktijktest. Na afloop stuurt de rijvaardigheidsadviseur een beoordelingsformulier naar de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. Daar wordt vervolgens een besluit genomen over uw rijvaardigheid. 

U wordt altijd opgeroepen voor de zwaarste categorie van uw rijbewijs. U kunt uw theorietest indien nodig herkansen. Voor de praktijktest kunt u, indien gewenst, een tweede onderzoek aanvragen.

De praktijktest vindt plaats in een auto met dubbele bediening. Deze moet u zélf meebrengen. U kunt een dergelijk voertuig huren bij een rijschool.

Bij de theorietest wordt gebruik gemaakt van fotomateriaal om verkeerssituaties te bespreken.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 140 minuten.

Rijvaardigheidsonderzoek door het CBR

Het rijvaardigheidsonderzoek wordt verricht door een rijvaardigheidsadviseur van het CBR.

Na het onderzoek naar de rijvaardigheid

De rijvaardigheidsadviseur van het CBR zal beoordelen of u voor de zwaarste categorie van uw rijbewijs nog steeds rijvaardig bent. Indien u rijvaardig blijkt, dan stopt de CBR-procedure.

Bent u echter niet rijvaardig voor uw hoogste rijbewijscategorie, dan moet u voor een lagere categorie een volgend rijvaardigheidsonderzoek ondergaan. Dit wordt dan op dezelfde manier afgehandeld.

Kosten onderzoek

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt het onderzoek. U hoeft alleen de kosten voor het huren van een motorvoertuig met dubbele bediening te betalen.

Tweede onderzoek

U heeft de mogelijkheid om een tweede onderzoek aan te vragen. Dit moet u wél zelf betalen. De kosten bedragen ongeveer € 650,00.-  € 700,00. Daarnaast komen ook bij dit onderzoek de kosten voor de huur van het voertuig voor uw rekening.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden