Hoe kom ik van het alcoholslot af?

Er bestaan nu twee mogelijkheden om van het alcoholslot af te komen;

  1. Via een kort geding tegen het CBR waarin u eist dat het alcoholslot wordt beëindigd
  2. Door het aanvragen van een eigen verklaring bij het CBR. Als het CBR die weigert, moet u hiertegen in bezwaar gaan en daarna in beroep

Nu het CBR heeft aangegeven dat het alcoholslot uit de auto kan worden gehaald en dat NIEMAND meer hoeft mee te werken aan het alcoholslotprogramma, kunt u het beste optie 2 volgen. Het CBR zal in vrijwel alle gevallen u toestaan om in het kader van de eigenverklaringsprocedure een psychiatrisch onderzoek te ondergaan. Als u zich goed op dit onderzoek voorbereidt, hebt u vrij snel uw rijbewijs weer terug.

STAPPENPLAN TERUGGAVE RIJBEWIJS BIJ ALCOHOLSLOT

Kort geding om van alcoholslot af te komen

Via een kort geding kunt u van het alcoholslot afkomen. Dit volgt uit een uitspraak van het gerechtshof Den Haag, van 3 november 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:2975. Pas wel op: het gaat om een individuele beoordeling van personen die niet deelnamen aan het alcoholslotprogramma en daardoor hun rijbewijs voor 5 jaar ongeldig zou zijn. Dit is een belangrijke overwinning op het CBR. Keerzijde is wel dat het CBR nu in cassatie is tegen deze uitspraak. We wachten nog op de uitspraak van de Hoge Raad. Tot die tijd blijft het moeilijk te voorspellen of de rechter u in het gelijk zal stellen.

> Meer informatie kort geding tegen alcoholslot

Door het aanvragen van een eigen verklaring via het CBR

Een tweede mogelijkheid om van het alcoholslot af te komen is door het aanvragen van een eigen verklaring via het CBR. U kunt de eigen verklaring aanvragen via MijnCBR.nl of via uw gemeentekantoor. Vul de verklaring in en stuur die naar het CBR. Het CBR zal de eigen verklaring afwijzen, maar tegen die beslissing moet u direct bezwaar indienen en daarna in beroep gaan. De rechter zal dan bepalen dat het CBR u moet doorsturen naar een psychiater voor een onderzoek.

U kunt zich vervolgens op dit onderzoek voorbereiden via de informatiebrochure op EigenverklaringsprocedureCBR.nl.
Als u de informatiebrochure goed doorleest, is de kans groot dat u door het onderzoek bij de psychiater heen zult komen en krijgt u direct uw rijbewijs weer terug, zonder een alcoholslot!

In de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland van 12 mei 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:2268 heeft de rechter de weg voor het terugkrijgen van het rijbewijs via de eigen verklaringsprocedure geopend. In deze uitspraak bepaalt de rechter dat de betrokkene in de gelegenheid moet worden gesteld om via een eigen verklaringsprocedure het rijbewijs terug te vragen. Van belang is wel dat het voor de betrokkene onmogelijk is om op een andere wijze mee te doen aan het alcoholslotprogramma. De financiele middelen hiervoor ontbraken.

< Terug naar Meer informatie alcoholslotprogramma
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden