Rijbewijs terug na alcoholslotprogramma

Heeft het CBR aan u een alcoholslotprogramma opgelegd en wilt u het rijbewijs nu snel terug krijgen? Dan kan vanaf nu! Het CBR heeft laten weten dat het alcoholslotprogramma definitief is gestopt. Iedereen aan wie het alcoholslot is opgelegd, kan het rijbewijs nu terugkrijgen via de eigen verklaringsprocedure. Wij leggen u uit hoe dit werkt.

Rijbewijs terug via eigen verklaringsprocedure

Wanneer u het rijbewijs terug wilt krijgen dient u allereerst een eigen verklaring aan te vragen. Dit kunt u doet bij uw gemeentekantoor of via MijnCBR.nl (DigiD is nodig!). De eigen verklaring is niet meer dan een formulier met 10 vragen die u moet beantwoorden. Vraag 4 op het formulier dient met 'nee' te worden beantwoord wanneer aan u een alcoholslotprogramma is opgelegd, tenzij een psychiater eerder de diagnose 'alcoholmisbruik' heeft gesteld.

Stap 1: eigen verklaring aanvragen

Onderzoek bij de psychiater

Nadat u de ingevulde eigen verklaring naar het CBR hebt toegestuurd, zult u worden uitgenodigd voor een onderzoek bij een psychiater van het CBR. Onderschat dit onderzoek niet. Het is een vervelend onderzoek met strikvragen en valkuilen om u te testen. Wanneer u zich niet goed op het onderzoek voorbereidt, is de kans aanwezig dat de psychiater u afkeurt. Dit betekent dan dat u weer een jaar moet wachten voordat u een nieuw onderzoek mag aanvragen. U mag dan nog een jaar langer niet autorijden. Wees daarom verstandig en bereid het onderzoek bij de psychiater goed voor.

Stap 2: bestel informatiebrochure ter voorbereiding van gesprek psychiater

Uitslag psychiater

U moet altijd vragen om de uitslag van het onderzoek bij de psychiater toegestuurd te krijgen. De psychiater zal u adviseren om afstand te doen van uw inzage- en correctierecht omdat het dan sneller zou gaan, maar dat moet u NOOIT doen. U doet er verstandig aan om het rapport eerst door een gespecialiseerde advocaat te laten beoordelen. De advocaat kan u adviseren of het een goed rapport is of niet. Zelfs wanneer de psychiater aangeeft dat u geschikt bent, moet u het rapport eerst laten beoordelen door een advocaat. Het CBR is namelijk niet gebonden aan dat oordeel en kan de psychiater vragen om onderdelen van het rapport te corrigeren. Vaak is het zo dat u beter een paar dagen langer op uw rijbewijs kunt wachten, dan dat u het rapport niet door een advocaat hebt laten nakijken en uw rijbewijs voor nog een jaar ongeldig blijft!

Stap 3: Laat een advocaat u adviseren

Wanneer rijbewijs terug na alcoholslot?

De hele procedure van het CBR duurt ongeveer 6 - 10 weken. Ons advies is om zo snel mogelijk de eigen verklaring aan te vragen en de brochure te bestellen. Hoe eerder u start, des te eerder u weer over uw rijbewijs kunt beschikken.

Veelgestelde vragen eigen verklaringsprocedure

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden