Afstand doen van het rijbewijs of onderzoek CBR?

Wanneer het CBR een onderzoek wil opleggen, sturen zij tegenwoordig eerst een brief met als onderwerp "informatie over uw rijbewijs". In de brief legt het CBR uit dat er informatie is ontvangen van de politie en dat ze op basis daarvan twijfelen of u nog veilig aan het verkeer kunt deelnemen en dat u daarom verplicht wordt om mee te werken aan een onderzoek. Dat onderzoek van het CBR kost veel geld en daarom biedt men u de keuze: of meewerken aan het CBR onderzoek of afstand doen van het rijbewijs.

Gevolgen afstand doen van het rijbewijs

Het CBR biedt u dus de mogelijkheid om afstand te doen van uw rijbewijs, maar vertelt u in de brief helaas niet goed wat de gevolgen hiervan zijn. In de brief legt het CBR uit dat u afstand kunt doen van het rijbewijs, en noemt hierbij 2 opties:

  1. afstand doen van het rijbewijs waarna het rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Als u dan in de toekomst weer wilt rijden, moet u opnieuw rijexamen doen
  2. afstand doen van bepaalde categorieën op uw rijbewijs, waarna het rijbewijs voor die categorieën ongeldig wordt. Voor de overige categorieën moet u dan toch meewerken met het onderzoek. Voor de categorieën die ongeldig zijn geworden, moet u in de toekomst opnieuw examen doen.

> Meer informatie gevolgen van afstand doen van het rijbewijs

Advies: doe geen afstand van het rijbewijs

Ons advies is om nooit afstand te doen van het rijbewijs. Optie 2 is helemaal een wassen neus omdat u voor de categorieën waarin u het rijbewijs wel wilt behouden gewoon het onderzoek moet volgen dat anders ook voor de andere categorieën zou gelden. U kunt dan beter meteen het onderzoek voor alle categorieën doen.

Bij optie 1 wordt ook niet door het CBR de volledige waarheid vertelt. Wat het CBR niet vertelt is dat u na het doen van afstand van uw rijbewijs gedurende 3 jaren geen geschiktheidsverklaring kunt krijgen en dus toch eerst een onderzoek bij het CBR moet ondergaan. U bent het rijbewijs dus maar liefst 3 jaar kwijt. Pas daarna kunt u rijexamen doen en in dat verband is de kans groot dat u toch weer een geschiktheidsonderzoek krijgt dat vergelijkbaar is met het onderzoek dat u nu ook zou krijgen.

Met andere woorden: u schiet er nauwelijks iets mee op om afstand te doen van het rijbewijs. Wees daarom hierin zeer terughoudend. Het klinkt allemaal misschien wel makkelijk; even afstand doen van het rijbewijs en dan examen en dan heb ik mijn rijbewijs weer terug, maar in werkelijkheid werkt het helaas niet zo.

Voorbereiden onderzoek

Het is veel verstandiger om vol in de aanval te gaan. Wij kunnen u heel goed voorbereiden op het onderzoek dat komen gaat zodat wij u snel door deze procedure kunnen loodsen om uw rijbewijs weer snel terug te krijgen. Via www.onderzoeknaarderijgeschiktheid.nl kunt u een informatiebrochure opvragen en wij kunnen u voorbereiden in een persoonlijk gesprek. Hiermee vergroot u de slagingskans naar maar liefst 90%! 

> Meer informatie over het CBR onderzoek bij alcohol en drugs

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden