Gevolgen van afstand doen van rijbewijs

Om een goede afweging te maken of  het slim is om afstand te doen van uw rijbewijs, moet u weten wat de gevolgen hiervan zijn. Het CBR is hier niet echt duidelijk over in de brief. Daarom staan wij hier wat langer bij stil.

Gevolgen afstand doen van rijbewijs volgens CBR

In de brief legt het CBR uit dat u afstand kunt doen van het rijbewijs, en noemt hierbij 2 opties:

  1. afstand doen van het rijbewijs waarna het rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Als u dan in de toekomst weer wilt rijden, moet u opnieuw rijexamen doen
  2. afstand doen van bepaalde categorieën op uw rijbewijs, waarna het rijbewijs voor die categorieën ongeldig wordt. Voor de overige categorieën moet u dan toch meewerken met het onderzoek. Voor de categorieën die ongeldig zijn geworden, moet u in de toekomst opnieuw examen doen.

Afstand doen van rijbewijs - Hoe lang rijbewijs kwijt ?

Als u eenmaal afstand hebt gedaan van uw rijbewijs, wordt dit ongeldig verklaard door het CBR. Het CBR meldt dat u dan later opnieuw rijexamen moet doen als u weer wilt rijden, maar zo eenvoudig ligt dat helaas niet. Als u afstand doet van uw rijbewijs, wordt dit uitgelegd als een niet meewerken aan het onderzoek naar de rijgeschiktheid. Als u binnen 3 jaren toch weer uw rijbewijs opnieuw wilt halen, zult u alsnog het onderzoek naar de rijgeschiktheid moeten ondergaan. U krijgt binnen die drie jaren dus toch zo'n onderzoek opgelegd.

wilt u het rijbewijs pas na 3 jaren opnieuw halen, dan moet u tevens een eigen verklaring aanvragen via het CBR. Via die weg krijgt u dan een vergelijkbaar psychiatrisch onderzoek als dat bij het onderzoek naar de rijgeschiktheid. U zult dus altijd eerst langs een psychiater moeten, om uw rijbewijs terug te krijgen.

Daarbij komt dat u ook opnieuw rijexamen moet doen, bestaande uit een praktijkexamen en theorie.

Hoe lang u het rijbewijs kwijt bent, bepaalt u uiteindelijk zelf. Maar besef wel dat het afstand doen van het rijbewijs uitsluitend een uitstel van executie is. Uiteindelijk zult u toch de psychiatrische keuring moeten ondergaan via het CBR om het rijbewijs terug te krijgen.

Niet te snel afstand doen van rijbewijs 

Wij adviseren cliënten daarom om niet te snel afstand te doen van het rijbewijs, maar het gevecht met het CBR aan te gaan. Met name als u het rijbewijs toch nodig hebt voor het werk, is het vaak verstandiger om het onderzoek bij de psychiater juist goed voor te bereiden. Wij kunnen u hierbij helpen:

  • Wij hebben een uitgebreide informatiebrochure ontwikkeld waarin precies wordt uitgelegd welke vragen u kunt verwachten tijdens het onderzoek bij de psychiater en waarom die vragen worden gesteld. Wij leggen uit welke antwoorden u beter wel en niet kunt geven, zodat u precies weet hoe u het beste door het onderzoek kunt komen;
  • Aanvullend bieden wij cliënten aan om de vragenlijst (als bijlage bij de brochure) in te vullen en die voor hen na te kijken, zodat wij kunnen nagaan of u de brochure goed hebt begrepen. 
  • En daarnaast kunnen wij een aanvullend voorbereidingsgesprek hebben waarbij we de belangrijkste punten nog eens nalopen

> Meer informatie voorbereiding onderzoek naar de rijgeschiktheid

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden