Diagnose alcoholmisbruik mag niet alleen worden gebaseerd op onderrapportage

Geplaatst op: 17 februari 2025

De diagnose alcoholmisbruik mag niet alleen worden gebaseerd op een onderrapportage van het normale alcoholgebruik of het alcoholgebruik op de dag van de aanhouding. In haar uitspraak van 24 april 20192 heeft de Afdeling overwogen dat een psychiater de conclusie dat sprake is van ‘alcoholmisbruik in ruime zin’ niet uitsluitend kan baseren op de anamnese in combinatie met een sterk verhoogd ademalcoholgehalte omdat de betrouwbaarheid van de anamnestische gegevens in de keuringssituatie laag is en het ademalcoholgehalte steeds een momentopname is. Met andere woorden; het enkele feit dat een betrokkene niet helemaal eerlijk is over zijn alcoholgebruik, kan nog niet direct leiden tot een diagnose alcoholmisbruik.
De Afdeling heeft dit gemotiveerd met het argument dat de bestuurder in kwestie het rijbewijs doorgaans wenst te behouden. Een betrokkene zal zijn alcoholgebruik tegenover de psychiater vaak presenteren op een manier waarvan hij denkt dat dit gunstig is om zijn rijbewijs te behouden, bijvoorbeeld door te verklaren dat hij goed tegen alcohol kan en er weinig van merkt of doorgaans niet veel drinkt. Dit soort verklaringen wordt door een psychiater nogal eens in het nadeel van de betrokkene uitgelegd, bijvoorbeeld door te concluderen dat deze een tolerantie voor alcohol heeft opgebouwd of zijn drankgebruik bagatelliseert. De Afdeling heeft het onwenselijk geacht dat in een dergelijk geval alleen de eigen, niet erg betrouwbare, verklaring van een betrokkene voldoende is voor de diagnose ‘alcoholmisbruik in ruime zin’. Daarom kan de diagnose ‘alcoholmisbruik in ruime zin’ alleen worden verkregen met de hulp van meerdere aanwijzingen die die diagnose ondersteunen en die een aanwijzing kunnen vormen voor de aanwezigheid van een alcoholprobleem. Die aanwijzingen kunnen onder meer worden gevonden in de omstandigheden van de aanhouding. Daarbij valt te denken aan contextuele zaken of observaties van de verbalisanten, zoals het (relatief) ontbreken van intoxicatieverschijnselen tijdens de aanhouding, die in het proces-verbaal zijn genoteerd. Daarnaast is het goed of langdurig kunnen functioneren met hoge promillages alcohol een aanwijzing voor alcoholtolerantie en daarmee voor de aanwezigheid van problemen met het gebruik van alcohol. In dat verband kan worden gedacht aan het kunnen besturen van een auto onder invloed van hoge promillages alcohol. De Afdeling heeft in de uitspraak van 13 september 20233 verder verduidelijkt dat anamnestische gegevens die bevestigend zijn voor drugsmisbruik terwijl er geen reden is om aan de nemen dat deze onbetrouwbaar zijn, wel als basis mogen worden gebruikt voor de diagnose alcoholmisbruik.

Lees meer >


EMA-cursus of onderzoek rijgeschiktheid kan niet worden opgelegd als betrokkene alleen over rijbewijs AM beschikte

Geplaatst op: 11 februari 2025

Als iemand bij een aanhouding vanwege rijden onder invloed van alcohol alleen beschikte over een rijbewijs AM (voor snor- en bromfiets) en later toch het rijbewijs B of een andere categorie haalt, mag het CBR niet alsnog een cursus of een onderzoek opleggen. Dat volgt o.a. uit de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, 26 september 2024, ECLI:NL:RBMNE:2024:7096. Daarin is het volgende bepaald:

Lees meer >


Onterecht maatregel CBR na op bevel politie verplaatsen auto

Geplaatst op: 13 januari 2025

Een verweer dat de betrokkene op bevel van de politie de auto heeft verplaatst en daardoor heeft gereden terwijl hij dat eigenlijk niet wilde, heeft strafrechtelijk tot gevolg dat de verdachte niet strafbaar is. Het betreft een strafuitsluitingsgrond (bevoegd gegeven ambtelijk bevel). Ook in bestuursrechtelijke procedure van het CBR kan dit verweer doorwerken, zo zien we in de uitspraak van de rechtbank Overijssel, 8 januari 2025, ECLI:NL:RBOVE:2025:42.

Lees meer >


Rijbewijs terug vanwege evenredigheidstoets ondanks ongeschiktheid

Geplaatst op: 31 december 2024

We zien het niet vaak, maar laatst heeft iemand toch zijn rijbewijs van de voorzieningenrechter teruggekregen ondanks dat de rechter vond dat de psychiater terecht tot ongeschiktheid is gekomen. Eigenlijk geldt dan de hoofdregel dat de betrokkene een recidiefvrije periode van een jaar in acht moet nemen, maar bij hoge uitzondering gaf de voorzieningenrechter het rijbewijs nu dan toch terug.

De rechtbank Rotterdam overwoog in de uitspraak van 9 december 2024 als volgt (ECLI:NL:RBROT:2024:12296):

Lees meer >


Opheffen schorsing rijbewijs vanwege werk

Geplaatst op: 09 juli 2024

Bij het opleggen van een onderzoek naar de rijgeschiktheid schorst het CBR in de meeste gevallen tevens de geldigheid van het rijbewijs. Dat betekent dat u vanaf dat moment niet meer mag rijden. Dat heeft natuurlijk een forse impact op een betrokkene. U kunt proberen om de schorsing dan nog aan te vechten, maar de kans van slagen is niet groot. Slechts in uitzonderlijke gevallen haalt de rechter de schorsing ervan af.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden