Bij maagverkleining minder snel tolerantie en onderrapportage

Het is in de medische literatuur algemeen bekend dat een maagverkleining (operatieve verwijdering helft maag) de snelheid van alcoholresorptie verhoogt. Bij een normale maag wordt alcohol namelijk langer in de maag vastgehouden en komt de alcohol druppelsgewijs in de darm terecht; na een maagverkleining gaat alcohol veel sneller naar de darm waarna de alcohol (dus) veel sneller dan normaal in het bloed terecht komt.

Bovendien wordt door maagverkleining minder alcohol door het maagslijmvlies afgebroken (door het enzym alcoholdehydrogenase dan normaal gesproken het geval is: er is na maagverkleining namelijk minder maagslijmvlies. Een persoon is hierdoor ook veel sneller aangeschoten dan vroeger.
De opmerking dat het gevonden alcoholpromillage past bij het gerapporteerde alcoholgebruik voor de aanhouding is in het kader van het bovenstaande niet goed voor te stellen.

De formule van Widmark gaat uit van een normale somatische situatie en is dus niet te gebruiken voor het beoordelen van het Bloed Alcohol Gehalte bij mensen met een maagverkleining.
Gesteld kan worden dat de conclusies betreffende onderrapportage en tolerantie niet relevant zijn, omdat geen rekening wordt gehouden met cliënts bijzondere lichamelijke toestand na maagverkleining.

< Terug naar Meer informatie onderzoek naar de rijgeschiktheid (bij alcohol)
< Terug naar Meer informatie rijbewijs ongeldig verklaard
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden