Beoordeling gebruik dexamfetamine in het kader van CBR-keuring

Wanneer in het kader van ADHD het medicijn dextro-amfetamine (dexamfetamine) wordt gebruikt, kan men door het CBR toch goedgekeurd worden. Bij gebruik van dexamfetamine wordt wel amfetamine gevonden in bloed met de standaardmethoden. Alleen via een maatwerk methode kan worden aangetoond of de drug amfetamine of dexamfetamine is gebruikt.

Bij een gemiddelde dagdosering (tussen de 15 en 40 mg) van dexamfetamine kan het voorkomen dat de concentratie amfetamine in het
bloed boven de wettelijke limiet voor verkeersdeelname (50 ng/ml) zal uitkomen. Hoewel er grote verschillen kunnen bestaan
tussen individuen, gaat het CBR er van uit dat bij inachtneming van de voorgeschreven doseringen en de spreiding van de doses over de dag het niet waarschijnlijk zijn dat bij standaard dagdoseringen de concentratiewaarde meerdere malen hoger ligt dan de wettelijke limiet.

Bij een verweer dat de verhoogde amfetamineconcentraties wordt veroorzaakt door medicinaal gebruik van dexamfetamine te toetsen aan
de dagdoseringen, zoals deze zijn voorgeschreven door een arts. Een verklaring van de arts of apotheker is in dat kader als bewijs mogelijk.

Bij twijfel kan men bij deskundigen (zoals bijvoorbeeld klinische farmacologen of een klinisch chemicus) meer informatie hierover inwinnen.

Let wel op voor de strafrechtelijke procedure. Bij gebruik van dexamfetamine is er een verschil in de beoordeling binnen de strafrechtelijke procedure en de bestuursrechtelijk procedure. Bij een gemeten waarde van meer dan 50 mg/l (25 mg/l bij gebruik van meerdere psychoactieve middelen) mag men volgens het strafrecht niet deelnemen aan het verkeer, terwijl men wel rijgeschikt verklaard kan worden in de bestuursrechtelijke procedure bij het CBR.

< Terug naar Meer informatie onderzoek naar de rijgeschiktheid (drugs)
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden