Afkappunt bij urinecontrole drugs CBR

In het kader van het onderzoek naar de rijgeschiktheid van het CBR krijgt u ook een urinecontrole bij de psychiater. Bij deze urinecontrole wordt gelet op de volgende soorten drugs.

Drugs Stof Afkappunt*
Amfetamine amfetamine 1000 ug/l
Cannabinoïden 1-nor-d9-THC-9-COOH 50 ug/l
Cocaïne benzoylecgonine 150 ug/l
Methadon/EDDP methadon 100 ug/l
Opioïden heroïne, morfine, cocaïne 300 ug/l
XTC MDMA 500 ug/l
Barbituraten fenobarbital 200 ug/l
Benzodiazepinen Diazepam (valium) 200 ug/l
Alcohol Ethanol
GHB gammahydroxyboterzuur

* Het is afhankelijk van de testmethode welk afkappunt wordt gebruik

Medicatie die urinecontrole kan beïnvloeden

Sommige medicatie kan de urinecontrole beinvloeden in die zin dat ook zonder dat er drugs is gebruikt, verhoogde waarden in de urine worden aangetroffen. Dat een urinecontrole een positieve uitslag weergeeft, betekent dus niet altijd dat de betrokkene daadwerkelijk drugs  heeft gebruikt. Er zijn verscheidene soorten medicatie en andere stoffen die een vals positieve uitslag geven bij een urinecontrole. Dat wil zeggen dat de positieve uitslag ook het gevolg kan zijn van bijvoorbeeld voorgeschreven medicatiegebruik en niet van het gebruik van drugs.

De volgende medicijnen en stoffen kunnen een vals positieve uitslag geven:

Drugs Medicatie
XTC (MDMA) Trazodon
Opiaten Floxine
Levaquin
Codeïne
GHB Ethanol
LSD Chlorpromazine

Meer informatie drugsonderzoek en urinecontrole

De urinecontrole is slechts een deel van het onderzoek naar de rijgeschiktheid van het CBR, ook wel het drugsonderzoek CBR genoemd. Het onderzoek bestaat verder uit een lichamelijk en psychiatrisch onderzoek en ook een vraaggesprek met de psychiater. Met name dat het vraaggesprek is erg ingewikkeld, omdat er veel strikvragen en valkuilen in het onderzoek verstopt zitten. Het is ook niet voor niets dat maar liefst 80% wordt afgekeurd (in 2016) bij het onderzoek naar de rijgeschiktheid. Alleen met een gedegen voorbereiding heeft u een goede mogelijkheid om door het onderzoek te komen.
1. Bestel in ieder geval de informatiebrochure ‘drugs’ via www.onderzoeknaarderijgeschiktheid.nl. Deze  zeer uitgebreide informatiebrochure bevat alles wat u moet weten over het onderzoek bij de psychiater, met een volledig overzicht van alle vragen die aan u worden gesteld, met uitleg waarom die vragen worden gesteld en hoe u hier het beste op kunt antwoorden, zodat voorkomen kan worden dat u de verkeerde antwoorden geeft.
2. Daarnaast kunt u ook een uitgebreide voorbereiding door een advocaat aanvragen. De advocaat vraagt vooraf het dossier van de politie op en bespreekt met u hoe u het beste kunt antwoorden. Hij zal uitleggen waar de valkuilen in uw zaak zitten en hoe u daarmee moet omgaan. U krijgt een gedegen en volledige voorbereiding, afgestemd op uw eigen zaak

< Terug naar Meer informatie onderzoek naar de rijgeschiktheid (drugs)
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden