Het CBR mag een maatregel wegens rijden onder invloed alleen opleggen aan een bestuurder van een motorrijtuig. In de meeste gevallen is het wel meteen duidelijk of iemand als bestuurder heeft opgetreden, en wie dat is geweest, maar er zijn ook verschillende zaken bekend, waarin dat toch niet zo duidelijk was. Op basis van de jurisprudentie kunnen wij u meer inzicht geven over de vraag wanneer iemand als bestuurder van een motorrijtuig kan worden aangemerkt. Wij zullen enkel zaken hierna bespreken.

Sturen motorrijtuig tijdens het duwen

In de uitspraak van de Raad van State van 21 november 2012, ECLI:NL:RVS:2012:BY3732 ging het om een persoon die een vriend met motorpech is gaan helpen. De betrokkene is achter het stuur gekropen en heeft de auto gestuurd, terwijl die door anderen werd geduwd. De Raad van State vond dat dit bestuurdershandelingen waren, en overwoog:
“De rechtbank heeft voorts terecht geoordeeld dat [appellant] bestuurdershandelingen heeft verricht, nu hij door tijdens het aanduwen van het voertuig de stuurinrichting te gebruiken invloed op de voortbeweging en rijrichting van het voertuig heeft gehad.”

 

 

< Terug naar Algemene verweren
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden